Brassó, Brassó megye központja, 252.200 lakosa van.

Brassó

Brassó, Katalin kapu

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.63972 E, 25.58628 K

A Katalin kapu a város egyik legrégebbi, de tagadhatatlanul a legszebb kapuja, amely eredeti kinézetében tündököl mai is. A történelem során több névvel is illették: volt Felső kapu, Corpus Christi majd Szent Katalin is, utóbbi a mai napig fennmaradt. A Schei kapu közelében található, és több évszázadon át az egyetlen kapu volt, amely átjárást bíztosított a várfal nyugati szakaszán.

A négyszög alakú épület tornya körüli négy sarktornyával jelezte a város bíráskodási jogát, volt egy láncos felvonóhídja is amely a patakon történő átkelést bíztosította, belterét pedig a védők számára több szinten fafolyósókkal látták el.

A kapu bejárata fölött látható a város címere, és az 1540-es évszám. Ez nem a kapu építésének éve. 1559-ben épült, illetve újra épült egy régebbi, az 1522-ben feljegyzett Szentlélek kapu helyére, amely 1827-ben épült. A Katalin kapu túlélte az 1689-es és 1759-es tűzvészt, ám az 1738-as füldregés jókora repedéseket hagyott a falán. Miután megnyitották a Lópiackaput (1820) és a Schei kaput (1828) a Katalin kaput befalazták és raktárnak használták 1955-ig. 1971-1973 között restaurálták, akkor nyerte el jelenlegi formáját. Mellette jelenleg is látható a régi várfal egy része.

Katalin kapu, Brassó., Fotó: Robert Lázár Katalin kapu, Brassó., Fotó: Florin Arjocu
Katalin kapu, Brassó., Fotó: Erdélyi Péter Katalin kapu, Brassó., Fotó: Robert Lázár Katalin kapu, Brassó., Fotó: Robert Lázár Katalin kapu, Brassó., Fotó: Daniel Stoica Katalin kapu, Brassó., Fotó: Miruna Costache Katalin kapu, Brassó., Fotó: Robert Lázár Katalin kapu, Brassó., Fotó: Kántor Lajos Katalin kapu, Brassó., Fotó: Erdélyi Péter Katalin kapu, Brassó., Fotó: Pénzes Nándor
Katalin kapu, Brassó., Fotó: Erdélyi Péter Katalin kapu, Brassó., Fotó: Dan Kelemen Katalin kapu, Brassó., Fotó: Daniel Stoica Katalin kapu, Brassó., Fotó: Crina Stanciu Katalin kapu, Brassó., Fotó: Daniel Stoica Katalin kapu, Brassó., Fotó: Robert Lázár Katalin kapu, Brassó., Fotó: Dan Kelemen Katalin kapu, Brassó., Fotó: Miruna Costache Katalin kapu, Brassó., Fotó: Puskás Bajkó Gábor

Share Katalin kapu, Brassó.

Facebook Twitter LinkedIn