Balázsfalva település Fehér megyében található, 11905 lakosa van.

Balázsfalva

Balázsfalva

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.17631 E, 23.92396 K

A fennmaradt dokumentumok már 1271-ben Villa Herbordi névvel illetik ezt az övezetet. A Terra Blassi elnevezés Blasiusra (Balázsra), a város alapítójára, Herbordus, római katólikus pap fiára utal. Az Apafy kastélyban, 1687-ben írták alá azt az egyezséget, amely alapján Erdély Habsburg uralom alá került, és elismerték az erdélyi kiváltságjogokat és Apafy Mihály uralkodását. 161 év múltán 1848-ban a jelenlegi Szabadság-mezőn tartották az erdélyi románok a nagy nemzetgyűlést, tiltakozásul Erdély Magyarországhoz csatoltsága ellen.

Ennek emlékére emelték a Szabadság mezején, egy park közepén a Dícsőség emlékművet. A Szentháromság katedrális 1741-1749 között épült a város botanikus kertjét pedig 1881-1883 között hozták létre.

Balázsfalva, látnivalók

Görög katolikus katedrális Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Andrei Popa
Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva, Görög katolikus katedrális, Fotó: Țecu Mircea Rareș Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru
Balázsfalva , Fotó: Ștefan Alexandru Botanikus kert Botanikus kert Botanikus kert

Share Balázsfalva (DN14b Kiskapus-Tövis).

Facebook Twitter LinkedIn