Olthéviz település Brassó megyében található, 2120 lakosa van.

Olthéviz

Olthéviz, Bethlen-Haller vár

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.98585 E, 25.30583 K

A két saroktornyos épület a XX. század eleji képeslapokon Haller várként szerepel. Nem csoda, hiszen 1 m vastag falaival valaha védelmi szerepet is betölthetett. Építőjének neve nem maradt fenn, de azt mondják, egy 1311-ben létező kolostor helyére épült, annak romjaiból. A különálló torny kápolna lehetett, hiszen a középkori Olthéviz lakosai katolikusok voltak. Tudni lehet még egy 1812-es peres iratból, hogy Bethlen Kata lánya Borbála örökölte ezt a házat, az iskola épületet pedig a fia, Pál. Így érthető, hogy miért Borbála két kissebb lánya Anna és Jozefa között dőlt el, hogy utóbbi tulajdonában marad a ház 1815-ig.

Valószinüleg egy ideig ismét lakatlaná válik. 1838-ban kél újra életre, amikor Haller Anna feleségül megy Kálnoky Györgyhöz. Csupán 1838-1840 között maradtak Olthévizen, de valószinüleg rendbetették az épületet, és emiatt a település lakói a Kálnoky nevet ragasztották rá. György 1844-ben meghal, és testvérei szerzik meg a birtokot. Haláluk után, 1892-ben árverésen szerzi vissza Haller János a birtokot. Tőle gyermekei öröklik. A várszerű épületet nem államosították, ugyanis az örökösöknek sikerült 1923-ban eladniuk. Jelenleg is magántulajdon.

Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Haba Tünde Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Haba Tünde
Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Szász Balázs Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Szász Balázs Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Szász Balázs Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Aba Sylvester Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Haba Tünde Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Szász Balázs Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Cristache Kinga Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Cristache Kinga Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Aba Sylvester
Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Aba Sylvester Bethlen-Haller vár, Olthéviz , Fotó: Aba Sylvester

Share Bethlen-Haller vár, Olthéviz (E60 Segesvár-Szinája).

Facebook Twitter LinkedIn