A Bedelő hegységben lévő Vanatarile Ponorului természetvédelmi terület a DN75-ös útról érhető el.

Vanatarile ponorului

Vanatarile ponorului természetvédelmi terület

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.37090 E, 23.45924 K

A Vânătarea természetvédelmi terület a Bedelő hegység DNy-i részén helyezkedik el. Területén van 3 patak egyesülése, a Dalbina barlang és a Vânătara vízesés. Az egész egy hatalmas, 80 méter mély zsombolyban található, melynek keleti falain szürkés-kékes befolyások láthatóak, a hely elnevezése is Vânătările Ponorului, erre utal a "megkékült víznyelő".

A Seacă, Ponorului és Poienii patakok a zsomboly alja felé igyekeznek, majd a Dalbina barlagban egyesülnek, majd miután áthaladnak a Szolcsvai búvópatak barlangon, a felszínre kerülnek. A zsombolyban a patakok szép kis szorosokat alakítottak ki.

Nagy esők alkalmával a víznyelő nem tudja elnyelni a sok vizet, így tó alakul ki. A sziklafalban, amely alatt a víznyelő található, látható a Dalbina barlang. A Poienii patak D-É irányban folyik, majd lezúdul a magas sziklafal tetejéről kialakítva a Torockói hegység legszebb vízesésését, a 25 m magas Vanatara-t Feljebb, az Emilian Cristea barlangászklub tagjai felfedezték, majd 1986-88 között térképezték a 106 m mély Vânătare zsombolyt. Ugyancsak a vízesés falában még felfedezték a 16 m mély Colmatat vagy lerakódott zsombolyt.

Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR
Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: Csupor Jenő Vanatarile ponorului , Fotó: Florin Coman
Vanatarile ponorului , Fotó: Florin Coman Vanatarile ponorului , Fotó: Csupor Jenő Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: Florin Coman Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului vízesés, Fotó: WR Dalbina barlang, Fotó: WR Vanatarile ponorului , Fotó: WR Vanatarile ponorului vízesés, Fotó: WR
Vanatarile ponorului , Fotó: Florin Coman Vanatarile ponorului vízesés, Fotó: Florin Coman

Share Vanatarile ponorului (DN75 Biharlonka-Torda).

Facebook Twitter LinkedIn

Szállás Felsőszolcsva, Berzesd, Nagylupsa településeken: