Menyháza település Arad megyében található, 636 lakosa van.

Menyháza

Menyháza

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.45692 E, 22.24959 K

Menyháza az azonos nevű folyó partján terül el, a Codu-Moma hegység lábánál, 290 m t.sz.f. magasságban. Hivatalos iratokban először 1597-ben jelenik meg. Az üdülő 1886 május 13.-án a bécsi császári belügyminisztérium jóváhagyásával fürdőhellyé lépett elő. 1891-től Wenckheim gróf tulajdonát képezte, aki kiépítette a fürdőhelyet, megépítette a keskeny vasutat a Sebes-Menyháza vonalon, és 1895-re Ményháza, már évi 2000 látogatóval büszkélkedhetett. A bikarbónát-, magnézium-, kálcium- és nátrium-tartalmú mezotermális források (24-32C) a reomás, idegrendszeri, nőgyógyászati, anyagcsere- és táplálkozási problémákkal küszködő embereknek ajánlott. Szállodák, villák, cukrászdák, éttermek, diszkók, bárok strand és még egy csónakázható tó is várja a látogatókat. Így mindeki kedve szerint kikapcsolódhat e csodálatos környezetben... és akkor még nem szóltunk a látnivalókról: 1 óra járásra van a Denevér-barlang (Pestera Liliecilor), a Medvék-gödre 10 percre (Grota ursilor), a Vaskohó (Cuptorul de fier)10 percre, a Tejeskő-forrás (Izvorul Piatra cu Lapte) 20 percre, a Márvány-bánya (Cariera de marmura) 45 percre.

Menyházán van eltemetve a nagy természetjáró, több barlang felfedezője és több Bihari túra út megetremtője: Czárán Gyula.

A Jumelt telepen látható egy XIX. századi vasolvasztó er. 10 méter magas, gránitkőből építették és tűzálló téglával bélelték ki. Még ma is láthatóak rajta a tűzrakásra és az olvadt vas kifolyására kialakított lyukak.

A Polgármesteri hivatal előtt látható a Kőtörő emlékműve, amely a márvány-bányában dolgozóknak állít emléket. A helyi bányában ugyanis fekete és vörös márványt bányásznak. A vörös márvány csiszolható, így oszlopok, járólapok, lépcsők korlátok, vagy egyenes vonalú emléklapok készíthetőek belőle.

Menyháza Menyháza
Menyháza Menyháza Menyháza Menyháza

Share Menyháza (DN79a Gyulavarsánd-Halmágycsúcs).

Facebook Twitter LinkedIn