Nagyhalmágy település Arad megyében található, 987 lakosa van.

Nagyhalmágy

Nagyhalmágy

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.26992 E, 22.59642 K

Nagyhalmágy már az 1444 és 1451-es dokumentumokban is jegyezték, Moga vajda székhelyeként,1450-ben pedig Simion popa fordított le egyházi szövegeket szláv nyelvre. Abból az időből maradt fenn a jelenlegi Művelődési Otthon udvarán az a földhalom. amelyen felfedezhetőek egy régi bizánckori templom (valószínüleg a XV.sz)maradványai. A középkorban a települést vár védte, amely az 1703-1711-es habsburg-ellenes lázadások idején 1706-ban megsemmisült. A 113-az számú ház előtt látható az a kő, amely hajdanán a jobbágyság büntetéseinek színhelye volt. Az uraság a jelenlegi Művelődési Otthonban székelt. 1764-ben az uradalom a Bethlen család kezére jut. Ők kastélyt építenek, egy vastag falú, emeletes építményt, a későbbi Nagycsárda, amely Avram Iancut is vendégül látta. A tér, ahol jelenleg Avram Iancu emlékműve áll fontos szerepet játszott a történelem során. Itt haladtak át a Horia, Cloșca és Crișan vezette parasztlázadók 1784-ben.

Ugyanitt gyültek össze az 1948-as forradalom támogatására összegyűlt fegyveres parasztok is. A régi városháza épületében a lakosok nyomására hozták meg azt a határozatot, amelynek értelmében 1863-1876 között a település hivatalos nyelve a román lett, és ugyanitt vetettek véget 1918-ban az osztrák-magyar közigazgatásnak is.

A település szélén, a temető mellett található a Bortoci alagút maradványa. Fő folyósója még az ötvenes évek körül járható volt. A bănești hídnál felállított emlékkereszt az 1784-es felkelés áldozatainak és az 1848-1849-es szabadságharc itt kivégzett hőseinek állít emléket. A településnek két ortodox temploma van.

Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR
Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR
Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy , Fotó: WR Nagyhalmágy, Húsvét másodnapja, Fotó: WR Nagyhalmágy, Húsvét másodnapja, Fotó: WR Nagyhalmágy, Húsvét másodnapja, Fotó: WR Ortodox templom A régi ortodox templom

Share Nagyhalmágy (DN76 Nagyvárad-Déva).

Facebook Twitter LinkedIn