Pankota település Arad megyében található, 5526 lakosa van.

Pankota

Pankota

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.33013 E, 21.69082 K

A XIX század kézműves-központja már a XVIII században híres volt vásárairól. A város központjában található az 1840-ben barokk stílusban épített Dietrich-Sukowsky kastély. A főszárny utca felőli része gazdagon díszített, a tetőrészen alkalmazott színes pikkelyszerüen lerakott kerámia lapocskák vonzák a tekintetet. A kastély nagy termekkel, hatalmas nappalival, és a mindeki által csodált vasmunkájáról híres ajtaival és ablakrácsaival ejti bámulatba a látogatót. A hajdani Losonczy bírtok előbb a Gyulay, Rajnáld, majd a modenai herceg tulajdonába került. Tőle vette meg 1822-ben báró Dietrich József, akitől Sukowsky József herceg örökölte. Jelenleg a település a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont. A településtől kb.500 méterre található a Török vár, ahogy a helybeliek nevezik. Ez egy ovális földhalom, amely körül védelmi sánc húzódik. Itt már 2000 óta folynak az ásatások, és a történészek még ma sem tudtak közös nevezőre jutni abban a kérdésben, hogy ki és mikor építette az erődítményt. A templom ügyét sem tudták még dülőre vinni. Nem tudni, ki építtette az erődítménybe. Már több mint 35 sírt feltártak, és igen gazdag a feltárt tárgyak gyűjteménte: XII-XVI századi kerámia, csont- és fém-ékszerek és használati tárgyak, XV. századi terakotta darab, több bizánci stílusban készült kőszobor. Nagyon sok lelet az országban egyedi, de még a világon is ritka.

A régi Posta épülete, ahogy mindeki ismeri történelmi emlékmű. Mária Terézia idejében a XVIII. században építették börtönnek. Az idők folyamán több intézménynek adott otthont, és állapota egyre csak romlott. Volt Pénzügyi hivatal és 1980-ig a Postakocsi megállója, fogadó és Posta.

A tepülésen született Csíky Gergely (1842-1891) író, drámaíró. Halálának 15. évfordulója alkalmával az aradi Kölcsey egyesület márványtáblát helyezett el lakása falán.

Pankota, Pankota Pankota, Pankota
Pankota, Pankota Pankota, Pankota Pankota, Pankota

Share Pankota, Pankota (DN79a Gyulavarsánd-Halmágycsúcs).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr