Kőhalom település Brassó megyében található, 4824 lakosa van.

Kőhalom

Kőhalom (Reps), A vár a felújítás előtt

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.03715 E, 25.21241 K

Ősidők óta lakott hely ez. Hajdanán a dákok emelték ide Ramidava nevű várukat a 120 m magas bazalttömbre, majd a rómaiak is Rupes nevű várukat amelynek védelmi és kereskedelem-ellenőrzési szerepe is volt. Valahányszor lerombolták újjá is épült.

A középkorban királyi tulajdon volt. Eredetileg csak a belső várból állott és mivel stratégiai jelentősége nem volt, a XVI. század végén átadták a városnak. A kőhalmi polgárok száz éven át bővítgették.

Két tágas várudvart csatoltak hozzá amelyen apró házacskák jelentek meg. Az alsó várban kutat is ástak és felépítették a Szalonnás-tornyot valamint a Szolgák tornyát. 1613-ban szerezték meg az első és egyetlen ágyút számára. Az 1643-as tűzvészt követően a romos állapotban lévő várat elhagyják, 1790-ben egy nagy vihar letépi a tetőszerkezetét, és ezzel elkezdődik a vár hanyatlása. A település temploma a XV. században épült. Barokk oltára 1709-ből, orgonája 1727-ből való. A templomban XVII. század eleji céhemlékek is láthatók. Népszerű fürdőhely is, kénes és sós forrásai köszvényt és női betegségeket gyógyítanak.

A vár a felújítás után Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Mircea Vâlcu
Kőhalom, Fotó: Mircea Vâlcu Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor
Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor Kőhalom, Fotó: Szabó Tibor
Kőhalom, Fotó: Papp Tímea Kőhalom, Fotó: Mircea Vâlcu

Share A vár a felújítás előtt, Kőhalom (E60 Segesvár-Szinája).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr