Arad, Arad megye központja, 159.074 lakosa van.

Arad

Kultúr Palota

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.17415 E, 21.32024 K

A palotát a Kölcsey társaság kezdeményezésére építették 1911-1913 között, Szántay László tervei alapján. Építészetileg több stílus keveredése jellemzi. Felismerhető a klasszicista, olasz reneszánsz, és francia gót, ugyanúgy, mint a francia barokk és a román.

A homlokzaton a tudomány, a zene és az irodalom muzsáit ábrázoló féldombormű látható. A hal szecesszionista stílusú, ablakain pedin pedig a nouveau-art stílust lehet fel. A freskókat arany-lapocskák fedik. A kupola boltozatán a Naprendszer és a Halley üstökös látható. Ebben az épületben található az Aradi Filharmónikusok, A Történelmi múzeum, és a Természettudományi múzeum.

A palota hangverseny-terme olyan nagy neveket látott vendégül, mint: Richard Strauss, Bartók Béla és George Enescu. Az épület környékén lévő utak személyiségek neveit viselik, így George Coșbuc költő; Alexandru Xenopol történész-filozófus; P. Pipos neveléstan tanár; I.P.Șirianu Arad egykori főispánja; Gh.Popa de Teiuș első aradi főispán.

Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR
Kultúr Palota, Arad., Fotó: Adrian Husa Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR
Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR Kultúr Palota, Arad., Fotó: WR

Share Kultúr Palota, Arad.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr