A Retyezát hegység a Déli Kátpátok nyugati részén található. Buja növényzetével és tavaival a régió gyöngyszeme.

Retyezát

Gura Zlata - Zănoaga tó

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.35526 E, 22.78887 K

Időtartam: 4 1/2 - 5 h
Távolság: 9.5 km
Színtkülömbség: +1325 m / -90 m
Megjegyzés: Télen veszélyes út

A jelzés Gura Zlata (775 m) turistaháztól indul Brădețel irányába, a hídnál jobbra kanyarodik és a völgy keleti oldalán mászik felfelé. A Gura Zlata tisztástól. a Zlata völgyön haladunk, átmegyünk a vizen, elhagyjuk a rezervátum felé balra lekanyarodó ösvényt és a Radeșu Mare mentén megyünk tovább. Kb. 10 percnyi emelkedő után elhagyjuk a patakot és elkezdjük a hosszú lejtő megmászását. A tetőn elhaladunk a Stâna Sânpetrilor esztena mellett, a borókafenyves után megkerüljük a Rareșu Mare-t (2085m) és kijutunk a Radeș-Zlata platóra. Itt jelzéssel találkozunk:

Gura Apei - Bucura tó

20 perc múlva, a kék kereszttel együtt elérjük a Rareș-Zlata plató keleti szélére, ahonnan szép kilátás nyílik a Bucura és Zănoaga-Judele medencék tavaira. Az ösvény a bő források mellet visz a Zănoaga tó déli partára. Itt több útvonal is találkozik:

Bucura tó - Zănoaga tó Gura Apei - Bucura tó Gura Zlatei, Fotó: Tony Faradon Gura Zlatei, Fotó: Silviu Vulcan
Gura Zlatei, Fotó: Radu Coca Zlata patak, Fotó: Răzvan Coca Turcului patak, Fotó: Silviu Vulcan A Redeș plató Zănoaga tó, Fotó: Radu Dârlea Zănoaga tó, Fotó: Radu Dârlea Zănoaga tó, Fotó: Dan Harabagiu Zănoaga tó és a nyereg Gura Zlata irányába, Fotó: Dan Harabagiu Zănoaga tó, Fotó: Dan Harabagiu

Share Gura Zlata - Zănoaga tó jelzett turistaút, Retyezát hegység

Facebook Twitter LinkedIn