A Retyezát hegység a Déli Kátpátok nyugati részén található. Buja növényzetével és tavaival a régió gyöngyszeme.

Retyezát

Pietrele-Stânișoarei völgy-Retezat csúcs

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.39302 E, 22.86268 K

Időtartam: 3-4 h
Távolság: 6 km
Színtkülömbség: +1000 m
Megjegyzés: Télen nem ajánlatos

A kék háromszög és kereszt által jelzett ösvényünk Pietreletől indul, áthalad a tisztáson majd a felső végénél egyre közeledik a patakhoz, majd 15 perc múlva átmegy a hídon. Egy enyhe emelkedő végén a kék kereszt elhagy bennünket.

Pietrele - Râușor

Megkezdjük a glaciáris küszöbig tartó keményebb emelkedőt. Baloldalon a patak a hatalmas kőlapok között vízesésekben zuhan alá. Áthaladunk a szikladarabok és borókafenyvesek birodalmán és elérjük a következő szintet.

A patak, Fotó: Mihai Bursesc A tisztás, Fotó: Diana Bălteanu
A glaciáris küszöb, Fotó: Bursesc Mihai Stânișoara, Fotó: Alin Marinică A patak, Fotó: Radu Dârlea Stânișoara tó, Fotó: Herman László Borókafenyves, Fotó: Herman László Stânișoara tó, Fotó: Mihai Bursesc Stânișoara tó, Fotó: Tudor Predescu Stânișoara tó, Fotó: Mihai Bursesc Stânișoara tó, Fotó: Herman László
Stânișoara tó, Fotó: Radu Dârlea A kürtő, Fotó: Radu Dârlea Mászás a kürtőben, Fotó: Radu Dârlea

Hamarosan választanunk kell, a felső, vagy alsó ösvényen megyünk-e tovább, amely a Borduleț piciny szoroson halad át, majd leereszkedik a Stânișoara lankára. Átmegyünk a vizen és az emelkedő végén megpillantjuk a Stânișoara tavat (2000m). Innen behatolunk a sziklák birodalmába. Elérjük a nagy kürtő alját, felmászunk a szerpentineken és a Retyezát nyeregbe érünk (2251m). Itt halad el:

Bucura tó - Retezat csúcs Retyezat csúcs - Peleaga nyereg Retyezát nyereg, Fotó: PNR Retyezát nyereg, Fotó: Radu Dârlea A nyeregből látható panoráma, Fotó: Herman László Retezat és Lolaia csúcsok, Fotó: Sorin Rechițan Retezat csúcs a Bucura nyeregből, Fotó: Alin Marinică

A nyeregben mellénk szegődik a sárga sáv is, még 30-40 percet mászunk a hatalmas kőlapokon és elérjük a Retyezát csúcsot (2482m). Innen indul:

Rausor - Retyezát csús Pietrele - Lolaia csúcs - Retezat csúcs Râușor - Retezat csúcs Retyezát, Fotó: Dragoș Lică
A gerinc, Fotó: Radu Dârlea Síző a Retyezáton, Fotó: Daniel Bal Retyezát, Fotó: Radu Dârlea

Share Pietrele - Stânișoara völgy - Retezat csúcs jelzett turistaút, Retyezát hegység

Facebook Twitter LinkedIn