A Retyezát hegység a Déli Kátpátok nyugati részén található. Buja növényzetével és tavaival a régió gyöngyszeme.

Retyezát

Berhinei lanka - Jorgován kő alatt

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.28753 E, 22.81150 K

Időtartam: 3 - 3 1/2 h
Távolság: 5.5 km
Színtkülömbség: +820 m/-100 m
Megjegyzés: Télen veszélyes!

A piros háromszöget kell követnünk, amely a Berhina lankáról indul (1215m), és a Paltina patak beömlésénél rögtön a gerinc felé indul.

Az út elején kényelmesen haladunk felfelé a patak mentén, de amint a jelzés elkanyarodik a pataktól kaptató következik, szerpentinekben emelkedik az út. Az erdőből kiérve jobbra kanyarodunk és felmászunk a Stănuleții Mari csúcs alá. Füves tisztásra érünk, figyeljünk a tájékozódásra! Egy kiszáradt völgy után megkerüljük a Paltina és Stănuleții Mari hegyek által közrezárt medence keleti oldalát. Újabb szerpentinek és kijutunk a Soarbele (1930m) nyeregbe.

Paltina csúcs - Custura csúcs

A piros sávval együtt haladunk a Jorgován-kő felé. Egy ösvény visz fel a csúcsra. Miután visszatérünk a jelzésre rövidesen elhagyjuk a piros sávot és Campusel felé vesszük az irányt. Ennek az útvonalnak a leírása fordított irányban szerepel honlapunkon.

Câmpușel - Piatra Iorgovanului alatt Az út kezdete, Fotó: Ovidiu Bobu Mászás az erdőben, Fotó: Ovidiu Bobu
Mászás az erdőben, Fotó: Ovidiu Bobu Mászás az erdőben, Fotó: Ovidiu Bobu Mászás az erdőben, Fotó: Ovidiu Bobu Mászás a nyereg felé, Fotó: Ovidiu Bobu A lejtő, Fotó: Ovidiu Bobu A nyereg közelében, Fotó: Florian Preknya A nyeregben, Fotó: Ovidiu Bobu A nyeregben, Fotó: Florian Preknya A nyeregben, Fotó: Ovidiu Bobu
Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru Berhinei lanka -  Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység, Fotó: Mihai Păcuraru

Share Berhinei lanka - Jorgován kő alatt jelzett turistaút, Retyezát hegység

Facebook Twitter LinkedIn