A Retyezát hegység a Déli Kátpátok nyugati részén található. Buja növényzetével és tavaival a régió gyöngyszeme.

Retyezát

Peleaga tisztás - Gura Apei

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.31095 E, 22.79328 K

Időtartam: 3 1/2 - 4 h
Távolság:23 km
Színtkülömbség: -590 m
Megjegyzés: Télen veszélyes út

A kék pöttyel jelzett útvonalunk a Peleaga tisztástól indul, dél-nyugati irányba bemegy az erdőbe és megkezdi a lágy ereszkedést párhuzamosan a Lăpușnicului Mare mély völgyével. A lejtőn több forrás vize is áthalad, ha pedig látni szeretnénk a Lăpușnicu vízesést jobbra kell kitérnünk. Onnan, ahol elérjük az erdészút elejét még 15.5 km áll előttünk. Kb. 2 km után átmegyünk a Scocu fehéres szikladarabok között csordogáló vizén. A Scocul Stănuleților-ig az Albele sziklafalai alatt haladunk. A Berhina lankán elhaladunk egyes jelzések indulási pontjai mellett.

Berhina lanka - Soarbele nyereg Berhina lanka - Bucura tó

A híd után, a jobb oldalon hamarosan fetűnik a Slăvei turistaház és a hídtól kb.1.5 kilóméterre elérjük a Rotunda tisztást. A következő fix pont a Vízesések pataka lesz (pârâul Cascadelor). Hamarosan bejutunk egy szűk völgyszorosba, ahol a Lăpușnicului Mare vízséseket alkotva halad lefelé. A szoros lenti végénél jutunk el a Nagy és Kis Lăpușnic összefolyásához, és a Gura Apei víztározóhoz.

Pelega tisztás, Fotó: Cristina Sârbu Pelega tisztás, Fotó: Cristina Sârbu
Pelega tisztás, Fotó: Cosmin Manci Pelega tisztás, Fotó: Dan Harabagiu Lăpușnicu völgye, Fotó: Cosmin Manci Vízesések Lăpușnicu patakon, Fotó: Bogdan Danciu Vízesések Lăpușnicu patakon, Fotó: PNR Lăpușnicu völgye, Fotó: Florina Crișan A Stănuleți menedékház, Fotó: Florina Crișan Gura Apei, Fotó: Andreea Varjoghe Gura Apei, Fotó: Andreea Varjoghe
Gura Apei, Fotó: Dragoș Petruțiu Gura Apei, Fotó: Andreea Varjoghe Gura Apei, Fotó: Cosmin Manci

Share Peleaga tisztás - Gura Apei jelzett turistaút, Retyezát hegység

Facebook Twitter LinkedIn