Tordaszentlászló település Kolozs megyében található, 1071 lakosa van.

Tordaszentlászló
Környék

Tordaszentlászló, Iskola

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.67564 E, 23.45623 K

Tordaszentlászló iskolájáról az első feljegyzések 1606-ból származnak. A régi templom főoltára mögötti falon volt látható az a felirat, mely szerint:"Itt volt Türei Gáspár, a szentlászlói és oláhfenesi iskola rektora 1606 december 20.-án". Folyamatos működését okiratok bizonyítják, de azokból az is kiderült, hogy a tanköteles fiatalok kb. fele beiskolázatlan maradt. A középkori szalmafedeles iskola helyett 1817-18-ban építettek új iskolát. Az 1871-es tűzvész és az azt követő pénzhiány miatt 1877 nyarán az egyházi iskola átalakult községi iskolává, majd 1881-ben államosították, állami iskola lett belőle, épület nélkül.

Iskolaépítési akció indult, de hol pénz, hol engedély sem volt hozzá, így az oktatás magánházakban folyt. Végül 1889-ben előbb bérbe veszik, majd meg is vásárolják gróf Mikes Miklós fogadóházát, és 1890-ben három tantermes iskolává alakítják át. Mikes gróf még egy tantermet építtet hozzá.

Az udvaron park volt, a kertben pedig tangazdaság. Ez az iskolaépület ma is látható. Jelenleg a Borbely József I-VIII osztályos iskola működik benne, udvarán pedig már a 100. évét is túlélte a szimbolummá vált gesztenyefa.

Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR
Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR
Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR Iskola, Tordaszentlászló , Fotó: WR

Share Iskola, Tordaszentlászló (E60/DN1 Nagyvárad-Kolozsvár).

Facebook Twitter LinkedIn