Felsőegregy település Szilágy megyében található, 1041 lakosa van.

Felsőegregy
Környék

Felsőegregy, Görög katolikus, jelenleg ortodox templom

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.07004 E, 23.09430 K

Felsőegregy templomát a görög katolikusok építették 1906-1909 között. Kőtemplom, gótikus toronnyal. 1910-ben elkészült a templombelső festése is vászonra olajjal, a bányai Ștefan Szeman templomfestő munkája.

A templom belsejében volt egy emléktábla is, amelyen a templom építésében érdemet szerzők neve volt látható. Amikor az országban betiltották a görög-katolikus vallást a templom ortodoxá lett, és lassacskán a hívek is. Így elkezdték a templom átalakítását.

A görög katolikus ikonosztáz kikerült a templomból, az eredeti falfestményeket lefedték. Új ikonosztáz került be és ott jártunkkor már a fél hajót bizánci falfestmények borították. Dicséretes, hogy az ortodox pap termet akar építeni, ahol kis múzeum keretében állítják majd ki a görög katolikus szentképeket és a megmaradt egyházi tárgyakat, valamint az emléktáblát.

Contact:

0040-724-581-052

0042-260-658-574

E nyelveken hívhat:

román, angol

Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR
Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR
Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR Felsőegregy, Ortodox templom, Fotó: WR

Share Görög katolikus, most ortodox templom, Felsőegregy (DN1f Zilah-Kolozsvár).

Facebook Twitter LinkedIn

Ez az oldalt a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta,

egy on-line kiadványok szerkesztésére kiírt pályázat keretén belül.