Magyar-zsombor település Szilágy megyében található, 516 lakosa van.

Magyar-zsombor
Környék

Magyarzsombor, fatemplom

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.99971 E, 23.26122 K

Magyarzsombor fatemploma a XVII században épült, erről tanúskodik a temető kapujába helyezett alapkő: Ani de la Is Hs 1643. A templom karzat felőli része 1892-ben épült. Eredetileg nem volt tornya, és alapozás nélkül a földre építették. A templombelső festésének alapmotívuma a sodronyminta, amely az ajtófélfától kezdve végigfut a templomon.

Sajnos a festés, bár jóval a templomépítést követően készült, nem állta ki az idő próbáját. A tető hibáinak ki nem javítása az esővíz beszivárgásához és a népi festészet csodálatos példájának megsemmisüléséhez vezetett. Az előhajóban és az oltárban látható festmények tanúskodnak egy letűnt kor festészetéről. A völgybeli új templom vonzereje elvitte a híveket innen, csupán a 2009-es restaurálás tudta megállítani a templom helyzetének további romlását.

Látogatható: Hétfő - Vasárnap

Contact: 0040-260-627-515

0040-741-926-284

E nyelveken hívhat: magyar, román, francia

Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș
Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene
Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Țecu Mircea Rareș Fatemplom, Magyar-zsombor , Fotó: Valeria Lehene

A Szilágy megyei látnivalók oldalainak elkészítésében megköszönjük a Szilágy megyei Művelődési és Nemzetörökségi Igazgatóság segítségét.

Ez az oldalt a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta,

egy on-line kiadványok szerkesztésére kiírt pályázat keretén belül.

Share Fatemplom, Magyar-zsombor (DN1g Tihó-Bánffyhunyad).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr