2900 lakosú bihari település a Sebes-Körös szoros karsztvidékének szomszédságában.

Rév
Környék

Zichy barlang - Sonkolyos

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.94544 E, 22.50927 K

Időtartam: 3 1/2-4 h
Távolság: 9 km
Színtkülömbség: +450 m / -450 m
Megjegyzés: Egész évben járható

A jelzés a Zichy barlangtól indul, együtt a sárga, piros és kék pontokkal valamint a kék háromszöggel. Ebből három elhagy minket a híd előtt.

Sárga körút, Czárán kilátók körútja Jobboldali körút Körösrév - Méhsed völgye

A mi jelzésünk tovább halad a Sebes Körös bal partján együtt a piros ponttal, majd elkezd mászni szerpentineken, az erdőn át.

Kb. 1 1/2 óra múlva jutunk a Piatra Melcului kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Körös-szoros alsó végére. A folytatásban tovább mászunk egy kicsit, majd a szintvonalon haladva jutunk el egy mocsaras területre, ahol elhagy bennünket a:

A völgy baloldali körútja

Jelzésünk kemény emelkedőn visz fel egy tisztásra, legelőre, ahonnan szép kilátás nyílik a Vigyázó csúcsra és hegységre.

Átmegyünk a tisztáson, DK irányba, bemegyünk a tölgyfaerdőbe, és hamarosan megjelenik a jobb oldalunkon a Sfaras víznyelő. Itt a jelzés jobbra fordul és elkezd kitartóan mászni, házak mellett is, a Papok dombjának tetejéig. Innen szekérúton haladunk tovább, amely balra haladva megy át a Pojorita tanyán. Itt a forrásnál találkozunk a kék háromszöggel.

Sonkolyos - Pokol barlang

A két jelzés szekérúton visz tovább, házak mellett haladunk, a Győzelem patak általában száraz völgyében.

Ezen a környéken a völgy a Zapogye nevet viseli. A Tíz Határ - Vársonkolyos közúton haladunk tovább, Vársonkolyoson át, egészen a vasúti megállóig. Körülbelül 150 méterre a Pojorata-i ereszkedőtől, a patak jobb oldalán, tör elő a földből egy zavaros, de igen bővizű forrás. Ez a Győzelem vízkelet. Fölötte a sziklafal jobb oldalán, a fák takarják, a Győzelem barlang bejáratát. A barlang és a vízkelet is a Szelek barlangja rendszerbe tartoznak.

A hajdani Pestera Turistaház, Fotó: Vasile Coancă A barlangnál, Fotó: WR
A híd a Körösön, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR
A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR Szfaras víznyelő, Fotó: WR Szfaras víznyelő, Fotó: WR Szfaras víznyelő, Fotó: WR Papok dombja, Fotó: WR Pojorâta, Fotó: WR
Pojorâta, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR Izbandis, Fotó: WR Izbandis, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR A jelzésen, Fotó: WR Sonkolyos, Fotó: WR Sonkolyos, Fotó: WR

Share Zichy barlang - Sonkolyos (a Szfaras víznyelőn át) jelzett turistaút, Királyerdő

Facebook Twitter LinkedIn

Szálláslehetőségek: