Kolozsvár, Kolozs megye központja, 324.576 lakosa van.

Kolozsvár
Turista látnivalók, Kolozsvár
Környék

Kolozsvár, Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.77659 E, 23.60772 K

Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza Kolozsvár nagy múltú intézete. Előzményének a városi korházat kell tekinteni, amely 1671-ben a Főtérre költözik. Mivel állandó fertőzési gócpontot jelentett 1768-ban a katolikus püspök elrendeli kiköltöztetését a szentpéteri volt minorita rendházba. 1818-ban a szentpétervári egyházközség és az aggmenház lelki irányítása egyesül.

Akkor veszi fel a Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza nevet. A Karolina korház megnyitása után, 1820-tól itt csak az aggok maradnak. A jelenlegi épületet 1855-ben kezdik el építeni, és 1870-ben nyeri el mai alakját. A szimmetrikus épület utca felőli bejárata fölötti torony fülkéjében Szent Erzsébet szobra látható. A nyugati szárnyhoz építet részben a parókia kapott helyet. 1912-től az aggok ellátását a szatmári irgalmas nővérek végzik, 1948-tól állami intézmény lett. Jelenleg az épületben állami aggmenház működik.

Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR
Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR
Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Fotó: WR

Share Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza, Kolozsvár.

Facebook Twitter LinkedIn