Kolozsvár, Kolozs megye központja, 324.576 lakosa van.

Kolozsvár
Turista látnivalók, Kolozsvár
Környék

Kolozsvár, Néprajzi múzeum

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.76924 E, 23.58657 K

Látogatható: kedd-vasárnap 9.00-17.00
Kapcsolat: 0040-264-592344
Tájékozódási nyelv:
román, francia, angol, német

Az épületet a XVII században építették. A XVIII-XIX. században itt fogadó működött. A XIX. században a város legfontosabb politikai és kulturális jelentőséggel bíró épülete volt. A nagyteremben nyilvános üléseket, tárgyalásokat, bálokat, koncerteket tartottak. Itt koncertezett Johanes Brahms, Liszt Ferenc, Bartók Béla és George Enescu. Ugyanitt tartotta ülését az Erdélyi diéta, amely 1865-ban megszavazta Erdély egyesülését Magyarországgal, anélkül hogy jelen lettek volna a románok képviselői is.

1894-ben itt zajlott azon értelmiségiek pere, akik 1892-ben átiratot intéztek, Ferenc Józsefhez, amelyben szót emeltek a magyar kormány nemzetromboló politikája ellen. Az épület jelentősége csökkent amint a gazdaság fejlődése elindult, és megkezdték a nagyobb épületek építését. Rövid ideig a Szépművészeti egyetemnek adott otthont, 1959-től pedig az Erdélyi Néprajzi Múzeum költözött az épületbe. A helyhiány miatt a kiállított tárgyak igen szigorú válogatáson mennek át. A kiállítási részlegek: vadászat, halászat, pásztorkodás, mezőgazdaság, szövés-fonás, bőrdíszmű, vasmegmunkálás, ércbányászt és feldolgozás, népviseletek, szőnyegek, népszokások vonzzák a látogatókat. A múzeumnak egy szabadtéri részlege is van.

Néprajz múzeum Néprajz múzeum
Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum
Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum Néprajz múzeum

Share Néprajzi múzeum, Kolozsvár.

Facebook Twitter LinkedIn