Kolozsvár, Kolozs megye központja, 324.576 lakosa van.

Kolozsvár
Turista látnivalók, Kolozsvár
Környék

Kolozsvár, Vigadó

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.76932 E, 23.58675 K

Az épületet a XVII században építették, majd a XVIII században újraépítették. 1810-ben toldották hozzá a hátsó udvari szárnyat. Az épület legnagyszerűbb része a két emelet magas bálterem volt, amely 1000 ember befogadására volt képes. A XVIII-XIX. században itt fogadó működött. A XIX. században a város legfontosabb politikai és kulturális jelentőséggel bíró épülete volt. Nyilvános üléseket, tárgyalásokat, bálokat, koncerteket tartottak. Itt koncertezett Johanes Brahms, Liszt Ferenc, Bartók Béla és George Enescu, hiszen 1819-ben itt alakult meg a Zenekonzervatórium.

1859-ben itt alakult meg az Erdélyi Múzeum Egyesület. Ugyanitt tartotta ülését az Erdélyi diéta, amely 1865-ban megszavazta Erdély egyesülését Magyarországgal. 1894-ben itt zajlott azon értelmiségiek pere, akik 1892-ben átiratot intéztek, Ferenc Józsefhez, amelyben szót emeltek a magyar kormány nemzetromboló politikája ellen. Az épület jelentősége csökkent amint a gazdaság fejlődése elindult, és a városban megkezdték a nagyobb épületek építését. Rövid ideig a Szépművészeti egyetemnek adott otthont, 1959-től pedig az Erdélyi Néprajzi Múzeum költözött az épületbe.

Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér
Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér
Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér Vigadó, Kolozsvár., Fotó: Mezei Elemér

Share Vigadó, Kolozsvár.

Facebook Twitter LinkedIn