Kolozsvár, Kolozs megye központja, 324.576 lakosa van.

Kolozsvár
Turista látnivalók, Kolozsvár
Környék

Kolozsvár, Kemény-ház

Google Static Map

GPS Koordinatak:
46.77092 E, 23.58957 K

A főtéri Kemény-ház bejáratán túllépve jobb oldalon a pincelejáratnál egy 1597-es Filstich-címeres, latin szövegű ajtókeret látható. Jelentése: Az erény kísérőtársa az irigység. Kicsivel arrébb egy fiatalabb Wass és Vay címeres keret látható. Ezek valószínűleg a korábban itt állott reneszánsz ház emlékei. Filstich lányai révén került a ház gróf Wass, majd gróf Kemény tulajdonába.

Valószínűleg utóbbiak építették át barokk stílusban, hiszen a XIX század közepén ifj. Kemény Sámuel tulajdona. Az ő nevéhez fűződik az Erdélyi Múzeum megalapításának gondolata. Ő látta vendégül a 1845. május 16-án Deák Ferencet és Vörösmarty Mihályt.

Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR
Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, " Ennek a háznak az erkélyéről szólott Deák Ferenc és Vörösmarty Mihály a féklyásmenetben tisztelgő ifjusághoz 1845 május 18.án. Megjelölte az Erdélyi Irodalmi Társaság kegyelete 1908.május 17.-én. Pontosítás: az említettek 16-án jártak a házban, a ház elől szóltak az ifjusághoz, és a táblát 1903-ban helyezték el oda, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR
Kemény-ház, Fotó: WR Kemény-ház, Fotó: WR

Share Kemény-ház, Kolozsvár.

Facebook Twitter LinkedIn