Szarvaszó település Máramaros megyében található, 2238 lakosa van.

Szarvaszó
Környék

Szarvaszó, Mánn ház

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.95552 E, 23.82575 K

Szarvaszó 1863-ban készült térképén három név jelenik meg a legtöbb parcellán: Mánn József, Mihályi Gábor és Jurka János. Az is jól látszik, hogy ez a ház már akkor is állt Mánn József egyik földterületén. Ő itt született Szarvaszón 1816-ban, földbirtokos család gyermekeként. Felesége báró Sztojka Klára. Mán József 1848-ban máramarosi kormánybiztos, később főispán. 1876-ban hal meg, mindössze egy évvel Mihályi Gábor sógora után. Örökösödés révén a ház a Mihályi családhoz jut. Annak gazdatisztje lakott egy ideig benne, hiszen a Mihályi család háza másutt volt. Sajnos már nincs meg, lebontották.

Az államosítás után a Mánn házból kultúrház lett, de volt a határőrség háza is. Aztán kiverték a közfalakat és mozi lett belőle, 1989 után pedig szerkezetét megerősítették és renoválták. Ma újra művelődési ház.

Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR
Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR
Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR Mánn ház, Szarvaszó , Fotó: WR

Share Mánn ház, Szarvaszó (DN18 Máramarossziget-Nagybánya).

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr