Temesvár, Temes megye központja, 319.279 lakosa van.

Temesvár
Túrista látnivalók, Temesvár

Temesvár, A vizierőmű

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.75799 E, 21.26479 K

A Béga folyón lévő vízi erőmű épületét 1910-ben építették Székely László tervei alapján. Van egy kimagasló része, amely egy toronyhoz hasonlít, egy része a Béga fölött és egy a bal parton. A toronynak több, oszlopokra támaszkodó boltíve van, az alsó felén pedig egy erkélye. A völgy felőli oldalán boltíves ablakai vannak.

A zsiliprendszer fölött egy fából készült és díszített átjáró van. Ez az épületrész a folyó teljes szélességében látható és takarja a gépházat ahova annak idején, beszerelték a 600 lóerős Ganz turbinákat.

Az itt nyert elektromos energiát használták a villamosok közlekedéséhez, a közvilágításhoz és különféle ipari célokra. A vízi erőművel és a vízszabályozási munkálatokkal elmúlt az állandóan fenyegető árvízveszély. A vízi erőmű ma is működőképes.

A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov
A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov
A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov A vizierőmű, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov

Share A vizierőmű, Temesvár.

Facebook Twitter LinkedIn