Temesvár, Temes megye központja, 319.279 lakosa van.

Temesvár
Túrista látnivalók, Temesvár

Temesvár, Vár-negyedi zsinagóga

Google Static Map

GPS Koordinatak:
45.75648 E, 21.22603 K

A Vár negyedi mozaikus zsinagóga 1863 és 1865 között Mauriciu Hirschfeld rabin kezdeményezésére épült, Ignatz Schuhmann bécsi tervező tervei alapján, eklektikus és mór stílusjegyekkel. A két világháború között Temesváron közel 13000 zsidó élt, jelenleg körülbelül 700-an vannak. A balkonokon és a földszinten 3000 hívő fér el.

A zsinagógának két hivatalos megnyitója volt, a másodikon 1872-ben jelen volt I. Ferenc József császár is. Az utca felőli részét dísztégla és kerámia lapocskák díszítik. Az épületnek két tornya és egy kupolája van. A belsejében van egy 1866-ban épített Wegenstein orgona és itt van eltemetve David Opelheim rabi is. A zsinagógát 1985-ben bezárták, az épület leromlott állapota és a zsidó hívek megfogyatkozása miatt. Az ezt követő 20 évben a vandalizmus és a nemtörődömség alaposan rányomta bélyegét. 2001-ben a Filharmónia, 50 évre szóló, szerződést írt alá a zsidó közösséggel.

A zsinagóga használatáért cserébe, a Filharmónia rendbe hozatja az épületet. Így az imaház egy többfunkciós térségé alakul, előadótermet, kiállítótermet és hangversenytermet alakítanak ki falai között.

Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov
Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov
Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Sergiu Stefanov Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár., Fotó: Ovidiu Nicorici

Share Vár-negyedi zsinagóga, Temesvár.

Facebook Twitter LinkedIn