Máramarossziget, Máramaros megye egyik városa, 33.122 lakosa van.

Máramarossziget
Környék

Máramarossziget, Hollosy ház

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.92809 E, 23.88667 K

E házban született és 1857-1873 között itt élt Hollosy Simon, a nagybányai festőiskola megteremtője, hírdeti a falon látható tábla. Máramarosi örmény családból származott. Apja vette fel a Korbuly helyett a Hollósy nevet. Budapesten majd Münchennben tanult, ahol 1886-ban magániskolát nyit.

Ott sikerül maga köré vonzania a tehetséges fiatalokat. 1896-ban átvitte Nagybányára a festőiskolát, ahol a tájfestészet útján indította el a fiatlokat. 1902-ben Fonyód és Vajdahunyad után Técsőre költözteti az iskolát. Itt hal meg, 1918-ban. József bátyja is tanul festeni, de feladja és a buddhizmust kezdi tanulmányozni. A ház erkélyén látható KE és VG betűpárokról még nem tudtuk kideríteni milyen neveket takarnak.

Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR
Máramarossziget, Ferences kolostor, Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR
Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR Hollosy ház, Máramarossziget., Fotó: WR

Share Hollosy ház, Máramarossziget.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr