Máramarossziget, Máramaros megye egyik városa, 33.122 lakosa van.

Máramarossziget
Környék

Máramarossziget, Haller kastély

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.92888 E, 23.88585 K

Az épületet az 1730-as években építette Haller János fakereskedő, vállalkozó. Az eredetileg vadászkastélynak emelt épület földszintjén irodákat rendezett be, ahonnan a fakitermelést, kereskedelmet és a fa, tutajos leúsztatását irányította. Az emeleti részen volt a lakása. A Haller család az első világháború miatt Budapestre menekül. A házat 1919 után államosították, de amíg az épület állaga megengedte, innen irányították az állami fakitermelést és feldolgozást. Mivel nem újították fel, az épület állaga egyre romlott, míg 1956 körül az erdészeti hivatal új épültbe volt kénytelen költözni.

A Haller házból hamarosan raktár lett, majd ideiglenes lakásokat alakítottak ki benne. 1965 után már semmire sem volt használható.

2002-ben fordult jobbra sorsa, hiszen hatalmas felújítása munkálatok és bővítés nyomán ide költözött és ma is itt működik a magyar tannyelvű Leőwey Klára Elméleti Líceum.

Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR
Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR
Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR Haller kastély, Máramarossziget., Fotó: WR

Share Haller kastély, Máramarossziget.

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email Tumblr