Nagybánya, Máramaros megye központja, 122.660 lakosa van.

Nagybánya
Környék

Nagybánya, Telki ház

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.65991 E, 23.58055 K

Nagybánya történelmi központjának legrégebbi impozáns épülétét a hosszúfalusi Teleki család építette. id. Telki Imre megvásárolhatta a telket a rajta álló házzal együtt és saját igényei szerint kialakította a jelenleg is látható palotaszerű épületet. Az emeletes, főtérre néző 10 ablakos épület falai között több neves személyiség is megfordult. Nagy boltíves kocsibejáratán át behajthattak a fogatok, a ház pedig kényelmes szállást bíztosított a városba érkező személyiségeknek. Teleki Blanka a magyar nőnevelés egyik úttörője is többször megfordult itt.

Az államosítás után nem volt lakóház, inkább művelődés orientált funkciói voltak. Itt volt a bábszinház, a népi művészeti iskola, a földszinten pedig üzletek kaptak helyet. Jelenleg az épület nagyrésze üresen áll, azt mondják, eladó.

Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR
Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR
Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR Teleki ház, Nagybánya., Fotó: WR

Share Teleki ház, Nagybánya.

Facebook Twitter LinkedIn