Nagybánya, Máramaros megye központja, 122.660 lakosa van.

Nagybánya
Környék

Nagybánya, Minoriták rendháza

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.65922 E, 23.58143 K

A minorita rendház első képviselői már a XIV. században megjelentek Nagybányán. 15647-ben azonban, amikor Kopácsi István református hitre térítette a város teljes lakosságát, minden más felekezet megszünt. Töb mint 100 éven át nem létezett szerzetesrend Nagybányán.

A XVII. század második felében megerősödik az ellenreformáció, így ismét megjelennek a jezsuiták és a minoriták is. I. Lipót császár 1687-ben a Szent Miklós templomot a minoritáknak ajándékozza. A szerzetesrend a XVIII. században megszerezte a főtérre néző négyög alakú területet, amelyen felépítette az előbb földszintes, majd emeletes rendházat. 1773-ban a jezsuita rend feloszlatása után itt működött egy ideig a minorita rendre bízott jezsuita középiskola is. 1787-ben II József császár a birodalom iskoláiban kötelezővé tette a német nyelvű oktatást.

Ezt a minorita rend tagjai nem vállalták, így a középiskolát világi tanerők vették át és visszaköltöztek az időközben a város által megvásárolt Rezidenciába. A szerzetesrend a II. világháború után hagyta el az országot.

Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Mezei Elemér Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR
Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu
Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: WR Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu Minoriták rendháza, Nagybánya., Fotó: Ștefan Lăcătușu

Share Minoriták rendháza, Nagybánya.

Facebook Twitter LinkedIn