Nagybánya, Máramaros megye központja, 122.660 lakosa van.

Nagybánya
Környék

Nagybánya, Városfal

Google Static Map

GPS Koordinatak:
47.66173 E, 23.58080 K

Nagybánya belvárosát a Mátyás korában felépített városfal védte. Felépítését Mátyás 1467-es kudarccal végződő moldvai hadjárata után egyre erősödő moldvai betörések tették szükségessé. A várfal megközelítőleg kör alakú volt, céhek által karban tartott tornyokkal és négy kapuval. Valahányszor az ellenség áthatolt a falon, megerősítették a védelmi rendszert. A kuruc háború után a város fala elvesztette szerepét. A XVIII-XIX. század fordulóján még állt a várfal, lebontását valószínüleg az egyre terjeszkedő város építkezései okozták.

Az egyetlen megmaradt része a Történelmi Múzeum bejárata mellett látható, tornyai közül pedig csak a Vértorony vagy Mészárosok kerek tornya élte át a történelem viharait. 2010-2011 között a tornyot renoválták.

Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR
Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR Városfal, Nagybánya., Fotó: WR
Városfal, Nagybánya., Fotó: Daniela Iulia Városfal, Nagybánya., Fotó: WR

Share Városfal, Nagybánya.

Facebook Twitter LinkedIn