A DN75-ös út 168 km hosszú, az Aranyos völgyén halad, Tordát (E60/DN1) köti össze Biharlonkával (E79/DN76).

DN75
Turista látnivalók, DN75
Szállás, DN75

Az Aranyos völgye

Az Aranyos folyó, Románia nyugati részén, Erdélyben található. 160 kilométer hosszú és Fehér, valamint Kolozs megye partjait mossa. A Nyugati Havasokban, pontosabban a Bihari hegységben ered és Marosludason túl folyik a Marosba. Az Aranyos Mihoesti falu közelében keletkezik két ág, a Nagy Aranyos és Kis Aranyos összefolyásából.

A Nagy Aranyos a Nagy Bihar (1849 m) csúcs alatt ered. A környék vízválasztója, a Vertop nyereg, a téli sport szerelmeseinek paradicsoma. Itt található a Vertopi sípálya, két lesiklópálya és 8 panzió várja a kirándulókat. Itt minden évben megszervezik a Hó ünnepét. A közelben található a Rozsda-szakadék és a Vércsorog vízesés.

Aranyos, Fotó: WR Aranyos, Fotó: WR
Aranyos, Fotó: WR Rozsdás szakadék Vércsorog vízesés Vertopi sípálya

Vertop szállás

Vertop - Panziók térképe A szálláshelyek összehasonlító táblázata
Verespatak Aranyoslápos

A folyó áthalad a Mócok földjén, e csodálatos vidéken, amely gazdag arany és ezüst lelőhelyekben, mint Aranyosbánya, Bucsony bazalt oszlopaival, és a sokat vitatott övezet Verespatak. Itt őrködnek a kereszténység hajdani bástyái, a fa- és kőtemplomok és nem hiányoznak a kolostorok sem. Az első fatemplomot Aranyoslápos település őrzi, ahol 22 panzió várja a kirándulókat.

Aranyoslápos szállás

Aranyoslápos - Panziók térképe Szálláshelyek összehasonlító táblázata

A Nagy Aranyos eléri a következő települést Felsőgírdát. Európai falú, nyitott kapu a Nyugati Havasok felé. Aranyosláposon folyik a Nagy Aranyosba a Gârda Seacă vize. Innen indul több útvonal a Szkerisóra barlang, a János-kapu barlang és Pádis felé. Fenn a Szkerisóra barlangnál két panzió, Felsőgírdán pedig egy fatemplom és 16 panzió várja az arra járót. Ebből 5 a Szárazőr völgyben található, a Kőház irányában.

Aranyosfői jégbarlang Felsőgírda, Fatemplom János-kapu barlang

Szkerisorai jégbarlang szállás

Felsőgírda szállás

Felsőgírda - Panziók térképe A szálláshelyek összehasonlító táblázata

Szkerisóra és Fejérvíz között két szoroson jut túl a Nagy Aranyos. Szkerisórához közel látható a kb. 350 m hosszú Mandrutului szoros. Szkerisóra településen 6 panzió működik.

Szkerisóra szállás

Szkerisóra - Panziók térképe A szálláshelyek összehasonlító táblázata

Az Aranyos-szorosok térképe

Aranyos völgye, látnivalók, szállás, DN75 Biharlonka-Torda. Aranyos szoros, Fotó: WR Aranyos szoros, Fotó: WR Aranyos szoros, Fotó: WR Fejérvíz, Múzeum, Fotó: WR Fejérvíz, Ortodox templom, Fotó: WR

A szűk szorost követően a Nagy Aranyos eléri Fejérvíz települést, és felveszi az Albac patak vizét. A község turizmus orientált. A helybéliek berendeztek egy szép népművészeti múzeumot és van egy XVIII. században épült temploma is. Fejérvízen 24 panzió által ajánlatában válogathat.

Fejérvíz szállás

Fejérvíz - Panziók térképe A szálláshelyek összehasonlító táblázata
Matisesti, fatemplom Fericet, Horea emlékmúzeum Horea, Móc ház Horea, Népművészeti múzeum

Fejérvíztől mindössze 7 kilométerre van Horea település, amely Horea parasztvezér házával, egy népművészeti múzeummal, Mătișești falu pedig egy fatemplommal csábítja az érdeklődőket. Matisesti faluban tartják évente a Favágók napját. Horeán 6 panzió van.

Horea szállás

A szálláshelyek összehasonlító táblázata
Ortodox templom, Fotó: WR Malmok és szőnyegmosók, Fotó: WR Aranyosvágás, Népművészeti múzeum Lăzești-i fatemplom

Vadu Moților, 12 faluból álló nagyközség következik. A falvak többsége a környező hegyek tetején található, ahonnan csodálatos a kilátás, a helybéliek pedig igen vendégszeretők. Vízimalmok és szőnyegmosók, népmúvészeti múzeum, egy régi otodoxtemplom és Lazesti falu fatemploma a biztosíték arra, hogy az idelátogatók nem fognak unatkozni. Vadu Moților településen 3 panzió van.

Vadu Moților szállás

A szálláshelyek összehasonlító táblázata

Vadu Moților után a Nagy Aranyos szinte észrevétlenül tóvá terbélyesedik. A topánfalvi víztározót 1987-ben adták át.

Itt a Nagy Aranyos találkozik a Géneai hegyből fakadó Kis Aranyossal. A völgyzárógát tetején út vezet át a Kis Aranyos völgyébe. Itt olyan mesés látnivalók csalogatnak, mint a Csigadomb, a Pisoaia vízesés, Goiesti falu fatemploma, Ciungi temploma, Avram Iancu háza és az ugyanott lévő népművészeti múzeum. Ebből a völgyből indul fel az út a híres Géneai leányvásár helyszínére. Vidrán 2 panzió működik.

Vidra szállás

Kis Aranyos, Fotó: WR Kis Aranyos, Fotó: WR Kis Aranyos, Fotó: WR A topánfalvi víztározó Géneai leányvásár
Incești, Avram Iancu háza Vidra, Pisoaia vízesés Goiesti-i fatemplom Vidra, Csigadomb Vidra, A Ciungi-i templom A szálláshelyek összehasonlító táblázata

A topánfalvi víztározó után a folyó az Aranyos nevet viseli, és Maros egyik legnagyobb mellékvize lesz.

A völgy folytatása

Mindegyik látnivaló és szálláslehetőség megtalálható a DN75-ös út interaktív térképén, amely végighalad az Aranyos völgyén.

Share Aranyos völgye, látnivalók, szállás, DN75 Biharlonka-Torda.

Facebook Twitter LinkedIn